Mjölkupproret gynnar svenska mjölkbönder

Mjölkupproret gynnar svenska mjölkbönder

Mjölkupproret vill att fler konsumenter ska välja att handla svenska mjölkprodukter. Att svenska mjölkbönder har det svårt i konkurrensen är ingen nyhet för lantbrukare, men trots att det pågått en längre tid är inte medvetenheten lika stor hos konsumenterna. Konsumenterna har en stor makt när det gäller att skydda och bevara den svenska mjölkproduktionen, genom att välja att handla svenskt.

Drickmjölken är oftast svensk

Mjölkupproret upplyser om att drickmjölken i butikerna allt som oftast är svensk. Undantaget heter Valio. Alla Valios mejeriprodukter som säljs i Sveriges handelsbutiker är tillverkade i Finland, och Valio som grundades 1905 är en av Finlands största mejeriföretag. I Sverige står Valio för det kanske största sortimentet av laktosfria mjölkprodukter.

Även om den övriga drickmjölken är svensk så får bönderna olika mycket betalt, beroende på till vilket mejeri de levererar sin mjölk till. Svensk mjölk handlar dock om mycket mer än bara drickmjölken. Endast 27% av de svenska mjölkböndernas mjölk går till drickmjölk. 27% blir mjölkpulver, 25% blir ost och 8% blir olika syrade produkter så som fil, yoghurt och crème fraîche. Bara 4% blir grädde och 9% går till övrig produktion.

Att välja svenska mejeriprodukter

Mjölkupprorets köpguide hjälper konsumenterna att hitta de svenska mjölkprodukterna. Det är inte alltid lätt att se på förpackningen, var produkten kommer ifrån. Förslag på svenska produkter för ostar och smör är exempelvis:

Ostar

  • Greve, Präst, Herrgård och Svecia
  • Falubygdens Arn, Birger Jarl och 1878
  • Arlas Billinge, Kvibille, Wästgöta Kloster, Edamer och Jämtgård m.m.
  • Norrmejeriers Norrlandsost, Smörgåsost, Västerbottenost.
  • Falköpings Mejeris Biskopsost.
  • Skånemejeriers Vasens ost, Allerum och Hjordnära.

Smör

  • Arlas Svenskt smör, Bregott ekologiskt.
  • Skånemejerier
  • Wapnö
  • Skånemejerier
  • Norrmejerier
  • Emåmejeriet

Hur kan man mer hjälpa svenska mjölkbönder?

Mjölkupproret uppmanar konsumenterna att skriva på en namninsamling för en hållbar svensk matproduktion. De menar att det är viktigt att visa våra politiker att intresset är stort när det gäller att gynna svenska mjölkbönder.

Varför blev det en svensk mjölkkris?

För att svara på varför mjölkböndernas situation ser ut som den gör, måste vi först backa några år. Mjölkupproret förklarar att det var ett gynnsamt läge för mjölk- och mejeriprodukter under 2006 och 2007. Beslut från EU i kombination med finanskrisen och dess återhämtning skakar om marknaden ordentligt. Det är nu fritt för alla EU-länder att producera hur mycket mjölk de vill, och i takt med att lagren ökar så sjunker priserna. Vilket har lett till en allt svårare situation för svenska mjölkbönder.