Tandläkarbesök i Stockholm

För att hålla tänderna hela och rena är det viktigt med kontinuerliga tandläkarbesök. På så vis kan man minimera riskerna för att någonting går för långt innan det åtgärdas. Utbudet tandläkare i Stockholm är stort och man kan hitta en praktik som fokuserar på det område som är i fokus. För vissa innebär tandläkarundersökningar dock obehag och stress. Att vara rädd för att besöka tandläkaren är inte ovanligt. Detta har resulterat i åtgärder från utförares sida där man verkar för att hantera frågan genom att förebygga.

Nu för tiden gör tandläkare ganska mycket för att få dig att trivas. Trevlig musik, sköna fåtöljer, tidningar och något att dricka. Ändå är det få som verkligen ser fram emot sitt besök hos tandläkaren. Även om många känner visst obehag inför besöket är det något man gör för att man förstår hur viktigt det är för tänderna. För cirka 3 till 5 procent av befolkningen är det värre. De lider av så kallad tandläkarskräck, en slags fobi. Som tur är finns det botemedel mot tandläkarskräck.

Välj rätt tandläkare

Tandläkare är människor och människor är olika. Hur din tandläkare är som person kan påverka upplevelsen av besöket mycket. Försök därför att hitta en tandläkare som du känner dig trygg hos. Dessutom finns det tandläkare som är specialiserade på patienter med fobi. En sådan tandläkare vet hur man bäst tar hand om en patient med fobi.

Det finns många Tandläkare i Stockholm och övriga städer. Genom att hitta sin framtida tandläkare  kan man etablera en relation där tandläkaren har insikt i tändernas status och kan uppmärksamma förändringar. Regelbundenhet nämns ofta som en variabel för starka tänder.

Ta emot stöd

Att exponera sig för de situationer som orsakar stress är ett sätt att kognitivt närma sig resultat. En bra vän eller en familjemedlem kan ge stöd i de flesta situationer. Det gäller inte minst hos tandläkaren. När du har sällskap ger du mindre utrymme åt dina tankar att leva sitt eget liv. Vännen kan till och med vara med under själva tandläkarundersökningen eller behandlingen.

Samtal med tandläkaren

Du kan med fördel berätta redan när du bokar att du har tandläkarfobi. Tandvården har stor erfarenhet av personer med tandläkarrädsla så det är inget konstigt. Genom att berätta om ditt bekymmer kan du få en längre besökstid så att det känns mindre stressigt. Berätta sedan också för tandläkaren om din rädsla. De flesta brukar då anpassa behandlingen så att det känns bättre för dig.

Laser inom tandvården

Nu för tiden är det allt fler tandläkare som erbjuder laserbehandlingar. Laser ersätter då borren i många situationer, vilket mildrar tandläkarskräcken. Det är nämligen borren som är den den största boven för många. Laser har inga otäcka vibrationer och det blir mindre ilningar.

Gå till tandläkaren regelbundet

Det är de större ingreppen som till exempel att laga hål som orsakar störst ångest för den som har fobi. Genom att regelbundet besöka tandläkaren och ta hand om dina tänder motverkar du att hål uppstår. Därmed undviker du kanske de jobbigaste besöken helt och hållet. Det gör också att du har möjlighet att hitta en favorittandläkare som du känner dig trygg hos. Som bonus får du ett mer avslappnat förhållande till tandläkarbesöken när du inte bara besöker tandläkaren i nödfall.