Några av Sveriges största varumärken

Några av Sveriges största varumärken

Sverige kan, med fog, kallas för ett uppfinningsrikt land med många kända varumärken, som verkar både på borta- och på hemmaplan. Faktum är att Sverige har bland det högsta antalet beviljade patent per capita i världen (trea, strax efter Schweiz och Nederländerna). Således finns det en uppsjö av stora varumärken i landet. Här presenterar vi några av de största lite närmare.

ABB

ABB har, med sin forskning och sina innovationer, varit ansvariga till att förändra det svenska samhället i grunden. ABB, eller Asea som det hette då, möjliggjorde starkströmsöverföring över långa sträckor, vilket kom att ha en mycket stor betydelse för svensk industriutveckling. Det var nämligen tack vare detta som vattenkraften i Sveriges nordligare delar även kunde användas i industrier som var placerade längre söderut i landet.

Företaget blev i sin nuvarande form till 1988, men har varit verksamt långt innan dess. Bland rötterna märks bolaget Elektriska Aktiebolaget, grundat 1883, som sedan slagit ihop sig med bolaget Wenström & Granströms Elektriska Kraftbolag.

H&M

Hennes & Mauritz har gått från att vara en mindre svensk klädbutik till en global modejätte. Varumärket är idag känt över stora delar av världen, och har en omsättning som är bland de högsta i hela landet. Faktum är att klädkedjan är den största i hela världen, mätt i antal butiker.

Det är inte bara företagets storlek som växt, utan även deras sortiment. I det tidiga skedet av företagets historia, som hade sin början i Västerås på sena 40-talet, såldes endast damkläder. Idag finns både barn, dam och herrkläder i utbudet.

Scania

Scania är ett av världens mest kända varumärken när det kommer till bussar och lastbilar. Företaget grundades och har sitt huvudkontor i Sverige, men ägs idag nästan uteslutande av tyska Volkswagen.

Även om tillverkning lastbilar och bussar står för en stor del av företagets verksamhet, sysslar de också med båt- och industrimotorer. En annan växande sektor är utförandet av servicetjänster på deras produkter.

Nordea

Nordea är idag en av landets största banker och blev till genom en sammanslagning av tre redan verksamma aktörer. Banken, som har sitt huvudkontor i Stockholm, är välkänt i Sverige och bedriver verksamhet i åtta länder, Sverige inkluderat. Nordea riktar sig i huvudsak mot nordiska kunder, men har på senare år öppnat upp för verksamhet i länder som Estland, Lettland, Litauen och Ryssland.

Idag är ett finländskt bolag den enskilt största aktieägaren. Tidigare har svenska staten ägt en stor procentandel, men började gradvis att sälja av sina aktier till dess att inget innehav fanns kvar.

Axel Johnson

Axel Johnson är kanske inte det mest kända företaget, men är moderbolag till några av de mest omtalade varumärkena i landet. Till exempel har familjeföretaget hand om Åhléns, Kicks och Martin & Servera, där den sistnämnda är en av de största svenska restauranggrossisterna.

Ovan nämnda bolag är helägda av Axel Johnson AB. Därutöver är de delägare i företag som Dustin och Axfood. Axfood äger i sig flertalet populära varumärken och butiker så som Willys, Hemköp, Tempo och Handlar’n.

Astra Zeneca

AstraZeneca AB bildades genom en sammanslagning av Astra AB med brittiska Zeneca Group. Sedan innan var Astra AB en stor aktör på den svenska marknaden, som i hög grad kan härledas till läkemedelsbristen som rådde under första världskriget. När importen från stora tyska industrier minskade fick Astra AB en stark position på marknaden.

Sedan sammanslagningen 1999 med Zeneca Group har verksamheten växt mångfaldigt. Idag säljs företagets produkter i fler än hundra länder och har 57 700 anställda världen över (6 200 i Sverige). På senare år har bolaget dock dragit ner sin verksamhet markant i landet. Verksamheten i Sverige utgörs i dagsläget huvudsakligen av forskning inom bland annat neurovetenskap och inflammatoriska sjukdomar